torsdag 13 juni 2013

Grottor vid Omsberget

Koordinaterna kan vara mätta med GPS under den period då SA var igång.

Grottor vid Omsberget, nordöstra delen
Det finns i huvudsak två intressanta grottområden på Omsberget som ligger vid Tallstugan i Njurunda eller nära Sjöbergs på Hemmanet om man så vill.. Det ena är ett område med sprickor och rasbranter på den nordöstra delen av berget. Hösten 1996 besökte en blandad grupp (hårdrockare och Grovers) detta område och hittade en hel del grottor. Den största grottan vi hitttade då ligger i ett spännande område. En av ingångarna är mycket elegant med ett runt hål som leder ner till ett rum och därifrån går en gång snett uppåt. Hittar man den långa skrevan som går från toppen och ända ned till foten av berget så ligger grottorna alldeles i närheten mot väster nere vid bergets fot. Det är ett område där berget är alldeles söndersprucket med stora block och sprickor. Den fina ingången ligger under ett stort överhäng med klippblock under.
Numera har grottan fått ett namn, Omsgrottan (2956).
Längre österut finns en ravin med en cykel i. Där finns bl.a. en ganska smal sprickgrotta som går in i berget.
Hela området är mycket lämpligt att själv gå omkring i och leta egna grottor. Man hittar nya grottor och förbindelser mellan dom hela tiden. Förmodligen får man beställa hämtning av någon som saknar intresse för grottkrypning om man ska komma hem överhuvud taget.

Position: X691304 Y157895 (utan SA)
Kartor: Gula kartan Svartvik 17H:25, Gröna kartan Sundsvall 17H SO
Vägbeskrivning:
Är man vid Midskogsberget är det närmast att åka till Tallstugan. Avtagsvägen till Tallstugan ligger ca 1km före Midskogsberget till höger mittemot ett nedlagt sandtag vid en USA-bilskrot. Vid Tallstugan tar man en ,skyltad?, stig upp på Omsberget. Väl uppe på berget följer man höjdkurvan åt NV sedan kommer man upp på en liten topp och en klippkant med utsikt över Sundsvallsfjärden, Alnö, Stockviksverken m.m.Skrevan ligger lite till höger (öster) efter klippkanten. Gå ner i den och sedan en liten bit till vänster (väster). Fast det är svårt att slita sig från skrevan för den ser också mycket intressant ut. Det finns även fina grottor österut.
Alternativt åker man till Ganscatippen i Vaple och går rakt upp mot berget ovanför industritippen och kalhygget. Man svänger av E4 i Stockvik vid Akzo Nobel, infarten till övre kemifabriken. Åk under järnvägen och sedan direkt till höger. Följ asfaltvägen till vägbommen. Sedan är det bara att gå uppför vägen och ta sig förbi den läskiga tippen. På tippen ska man under en tjugoårsperiod dumpa 1.000.000 ton industriavfall. En hitintills helt oprövad deponeringsteknik skall användas.

Omsberget, sydvästra delen
Här finns ett område med massor av grottor. Det är sprickor, block och nå´n sorts eroderad bergart som finns där. Vid ett snabbt besök hann jag till och med att tröttna på alla grottor, jag fick packa upp och ner lampan ur ryggsäcken hela tiden. Området har en klar grottpotential. En av grottorna (Mickegrottan, se nedan) har ett rum på mer än 3x3 m med full ståhöjd. Någon har eldat och druckit något ur en antik spritflaska därinne.
Position: X691200 Y157836
Kartor: Gula kartan Svartvik 17H:25, Gröna kartan Sundsvall 17H SO
Vägbeskrivning:
Är man vid Midskogsberget är det närmast att åka till Tallstugan. Avtagsvägen till Tallstugan ligger ca 1km före Midskogsberget till höger mittemot ett nedlagt sandtag vid en USA-bilskrot. Vid Tallstugan eller en bit ner på vägen ser man Omsberget i OSO. Går man mot den sydligaste delen av berget hittar man rasbranter på den östra sidan. Området ligger rakt österut från den första kurvan (vänster) på vägen nedanför Tallstugan.

"Mickegrottan", Omsberget
En nygammal grotta som 97-01-06 väsentligen utökades efter en framgångsrik krypning över till ett annat grottsystem. Efter flyttning av några stenblock kunde grottorna förbindas. Namnet fick i den samband med utökningen av Mikael Jönsson, Töva. För närvarande är den uppmätt till 16+10m (genomgång 16 m och sidogångar 10m). Den nya passagen är lite bökig och man får inte ha varit för mycket på gymet. Det ena delen av grottan består av en stor sal på 3x3 m med 2,5 m i takhöjd. Här finns spår av människor. Bl.a har man staplat stenar runt väggarna, eldat och druckit något ur en åldersstigen flaska som troligen innehållit alkoholhaltig dryck. Kryper man in i eldstaden som är lite trång kan man komma vidare. "Rökgången" snett uppåt är lite krånglig att komma upp i eftersom man sprattlar med benen fritt i luften. Längre upp finns ett lite rum och där fortsätter man över kanten och 90° snett nedåt till höger genom den nya passagen. Sedan kommer man till ett ganska rymligt rum med en något trång utgång rakt upp. Till vänster kan man fortsätta genom en gång som lutar svagt nedåt. bakom några stenar till vänster finns ett "projekt" som möjligen kan leda vidare. Till höger finns en mycket trång gång till ett nytt system som ligger något under i nivå. Där får man knappt ens in huvudet. Grottan fortsätter 90° till höger genom en smal spricka som kräver att man pressar lite. Väl igenom kommer man till ett ganska rymligt rum igen med flera alternativa utgångar. Den som användes vid uppmätningen går rakt upp och kräver att man ser ut som en planka ungefär. En något större finns även för normalbyggda människor. Det bör även nämnas att grottan ganska enkelt kan utökas om man tar sig in i sprickan som ligger intill stora salen mot berget. Dels kan man förmodligen ta sig upp och komma ut en bit upp på berget. Man (plankan alltså) borde även kunna ta sig söderut efter bergsväggen och där verkar det finns en genomgång till något sorts rum. Det finns även en del andra projekt att jobba med i denna grotta.

Position: X691200 Y157836
Kartor: Gula kartan Svartvik 17H:25, Gröna kartan Sundsvall 17H SO
Vägbeskrivning:
Är man vid Midskogsberget är det närmast att åka till Tallstugan. Avtagsvägen till Tallstugan ligger ca 1km före Midskogsberget till höger mittemot ett nedlagt sandtag vid en USA-bilskrot. Vid Tallstugan eller en bit ner på vägen ser man Omsberget i OSO. Går man mot den sydligaste delen av berget hittar man rasbranter på den östra sidan. Området ligger rakt österut från den första kurvan (vänster) på vägen nedanför Tallstugan. När man kommer fram till berget finns det flera lodräta väggar med stora flak utanpå. Man letar reda på den största som ligger till höger (söder) om de andra. Strax norr om väggen finns det en stor ingång in mot berget alldeles uppe vid bergets fot. Den är kanske 1-2 m bred och 60 cm hög, svår att missa. Salen är direkt ner till höger efter ingången. De andra ingångarna ligger något söder om stora ingången på norra sidan av en stor sten.

Hans Wikberg 1999-2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar