fredag 28 juni 2013

Grottor på Essvik/Nyhamn

Sportgrottorna, Nyhamn 691460 158350
Jag kom på namnet när jag högt upp på en brant klippa klamrade mig fast i med naglarna krafsande i blöt mossa medan fötterna halkade omkring på den isiga klippan. Det är bitvis mycket brant och med god utsikt ut över havet som ligger alldeles nedanför. Förhoppningsvis ramlar man direkt ner i vattnet, det gör minst ont så.. De grottor som man kommer till utan klättring är något krävande med vassa stenar och blöt, halkig mossa. Jag har senare med hjälp av klätterutrustning varit ner i sprickorna mot vattnet utan att hitta annat än mindre hål. Nästa projekt blir sprickorna som ligger lite längre åt väster. Dom verkar lovande men det här området var tättbefolkat under sågverksepoken och då verkade det här området ha varit deras soptipp.
Vägbeskrivning:
I Kvissleby åker man av E4 österut, över bron och sedan norrut mot Essvik. Följ vägen ca 4 km tills allmän väg tar slut. Det är en nedförsbacke och sedan en skarp högerkurva och en uppförsbacke. Sedan ser man några stora oljecisterner vid gasturbinkraftverket. Man kan utgå från vägbommen vid cisternerna. Man går sedan förbi cisternerna på västra sidan längs bergssidan ner mot vattnet. Innan man kommer till vattnet finns det en skreva alldeles intill berget. Den skrevan kan man ta som uppvärmning. Den var inte helt lätt at ta sig ner i. Den är övertäckt med stenar så det blir en grotta där nere. Det finns någon skreva till om man går längre ner mot vattnet. Nere vid vattnet precis innan stranden tar slut kan man titta uppåt så finns det en grotta uppe under det fristående blocket. De andra grottorna ligger i raviner som går nerifrån vattnet och upp på berget. Det är inte lättframkomligt, på några ställen känns det som man vill ha ett rep att koppla in sig i. Brattbergsskrevan
Ligger mitt på stora klätterväggen.

Grottorna vid spöktorpet 691319 158346
Strax söder om torpet som ligger på Nyhamn finns det en klippig och spännande natur. Jag har varit in i en del små grottor i en skreva där men utan overallen så jag pressade mig inte ner i varenda litet hål. Trots det lyckades jag göra ett hål i mina Gore Tex byxor. Scouterna som jag var ute med tyckte det var lite spännande vilket ju gjorde det hela ganska lyckat ändå.
Vägbeskrivning:
I Kvissleby åker man av E4 österut, över bron och sedan norrut mot Essvik. Följ vägen ca 4 km tills allmän väg tar slut. Det är en nedförsbacke och sedan en skarp högerkurva och en uppförsbacke. Sedan ser man några stora oljecisterner vid gasturbinkraftverket. Fortsätt tills det går en skogsbilväg till höger. Strax efter den kommer klätterklubbens parkering till vänster. Vid timmerbilarnas vändplan uppe skogen går man bara söderut efter en traktorstig. Torpet ligger några hundra meter uppe i skogen lite åt vänster. Går man ungefär åt sydost kanske 100m så hittar man ett stup med klippblock nedanför. Skrevan går i nord-sydlig riktning.

Nyhamnstunnlarna 691478 158317
Byggdes av försvarsmakten till andra världskriget tror jag. Sedan länge tagna ur drift och numera även avstängda. Först C SAG har satt upp skyltar om nå´t förbud vid ingångarna nere vid havet och uppe på berget har man fyllt över dörrarna. Numera är även ingångarna nere vid havet igengjutna med betong. Innanför betongen är det långa tunnlar som går in i berget och sedan upp för trappor till bergets topp. Inne i tunnlarna finns något rum man passerar. För några år sedan var det ett sedemera legendariskt "Cave Rave" inne i berget. Ingångarna uppe på berget blir allt svårare att se var dom varit eftersom det snabbt växer igen när man hällt jord över stenarna.
Vägbeskrivning:
I Kvissleby åker man av E4 österut, över bron och sedan norrut mot Essvik. Följ vägen ca 4 km tills allmän väg tar slut. Det är en nedförsbacke och sedan en skarp högerkurva och en uppförsbacke. Nere i kurvan kan man åka till vänster mot vattnet. Strax efter kommer en vägen till höger som går över ett silverfärgat rör. Åk till vändplanen och gå uppför backen. På krönet innan vägen börjar gå ner mot havet fanns det en väg lite snett åt vänster. Man följer det någorlunda upptrampade spåret över berget och halvvägs ner till stupen ovanför stranden finns det högar med sten och jord som skvallrar om var ingångarna funnits. Nere vid vattnet finns det flera igenmurade hål i berget.

Dårholmstunnlarna 6914700 1582280
De äldsta byggdes av försvarsmakten till andra världskriget tror jag och till alldeles nyligen fanns en fungerande kanon med tillhörande underjordiska utrymmen. I samband med att naturreservatet bildades murades en del av öppningarna igen. Man kommer ändå in i de flesta av rummen bl.a. ett cirkulärt rum där man satt och betjänade kanonen.
Vägbeskrivning:
I Kvissleby åker man av E4 österut, över bron och sedan norrut mot Essvik. Efter ca 3 km nere i backen efter Nyhamnsfabriken kommer man till Stockstrand. Vägen till Dårholmen (skyltat "Klampenborg") går ner till vänster mot vattnet. Man åker förbi småbåtshamnen fram till naturreservatets grind. Man följer vägen ca 300m och ute på fältet går en väg in till höger. Följ den ända ut på udden (ca 500m) så ligger tunnlarna bland sprängstenarna vid den lilla höjden.

Skyddsrummet, Essvik 691247 158239
Ett nedlagd skyddsrum med ett rum. Inte mycket att se men man vill ju att informationen ska vara så fullständig som möjligt.
Vägbeskrivning:
I Kvissleby åker man av E4 österut, över bron och direkt efter bron norrut mot Essvik. Fortsätt ca 1,5 km tills Kents Bilgummi dyker upp på höger sida. Omedelbart norr om verkstadshuset går en väg in mot berget. Ingången är rakt fram.


Hans Wikberg 1999-2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar