torsdag 13 juni 2013

Övriga grottor.

Koordinaterna kan vara mätta med GPS under den period då SA var igång. 

Högåsen, Njurunda
Jag gillade det här berget från första stund. Ett ganska högt berg med utsikt och väldiga klippväggar i SO. Nedanför finns det klippblock och jag hittade bl.a. en underjordisk bäck.
Position: Toppen ligger på: X690874 Y157134 Z213
Karta: Gröna 17H SV Sundsvall
Vägbeskrivning
Man ser berget tydligt från vägen när man passerar Hamre mellan Sörfors och Bunsta. Det ligger på norra sidan.

Prästhusberget, Allsta
På berget har det funnits en fornborg. Numera finns det en skarvsladd till bergets topp. På den sydvästra delen finns en rasbrant med fina förutsättningar för grottfynd. Stora block och nästan inga träd. Jag hittade massor av hål ner i underjorden men hade ingen ficklampa med mig på mitt första besök. På östra delen mellan kalhygget och klippväggen hittade jag något som såg intressant ut nere bland klipporna.
Position: X69136-- Y15729--
Kartor: Gröna kartan 17H SO Sundsvall
Vägbeskrivning:
Ligger i byn Berge i Allsta 9 km SV om Sundsvall. Man åker Sidsjövägen och starx efter skolan i Allsta svänger man till höger. Det står Berge på någon skylt där tror jag. Man kan parkera vid Allstagården och gå upp bakom de nybyggda villorna.

Bydalen
Det finns några smågrottor i branten ner mot Hulivägen norr om sjukhuset.
Position: X69234 Y15775
Kartor: Gröna kartan17H SO Sundsvall
Vägbeskrivning:
Ligger norr om Sundsvalls sjukhus, se kartan.

Slättberget
Vilket av bergen som heter Slättberget vet jag inte riktigt. Fina kvalitetsberg är det oavsett namn. Där finns grottor, klippor, utsikt, raststuga, ja kort sagt det mesta man behöver.
Position: X691550 Y157546
Kartor: Gröna kartan17H SO Sundsvall
Vägbeskrivning:
Man kan ta Mittnordenleden österut från Mi(e)dskogsbron. Grottorna finns bl.a. efter berget som ligger på höger sida strax efter den lilla stugan uppe på höjden. Det går även bra att gå från Fågelbergssidan. Man ser klippblocken direkt när man kommer på stigen och börjar komma upp på höjden.

Klissberget
Ett populärt utflyktsmål på söndagarna. Även jag har varit där och trängts med barnfamiljer, par i alla åldrar och alla andra som brukar gå dit och fika. Det gick rätt fort att hitta grottor där. Jag har hittat två stycken mindre grottor strax NO om stugan. En var rätt trevlig och ligger bakom ett större klippblock som liksom glidit ut en bit från berget. När jag var där i slutet av oktober var vattenståndet lite högt så det var svårt att ta sig in.
Position: X691550 Y157546
Kartor: Gröna kartan17H SO Sundsvall
Vägbeskrivning:
Kommer man från Nacksta så är det en klippkant till höger alldeles innan man kommer upp på toppen där stugan ligger. Nedanför klippan finns en liten myr och grottorna finns intill myren.

Barnberget, Laggarberg
En grotta ligger vid den övre klätterväggen på Barnberget, En 15m travers i ett övertäckt sprickshakt. Kallas " Trånga Magdas travers " av oss som klättrat där. Troligen tidigare besökt av andra.
av Mats Englund, Sundsvalls Klätterklubb
Jag var där en hel dag i mars -97 och hittade en del smågrottor och sprickigt berg. Den enda större grotta jag hittade då var Trånga Magda som är graderad till 4-. Eftersom jag var där i egenskap av grottkrypare var jag längst ner och letade sidogångar och det var inte direkt rymligt men knappast trångt för en speleolog. Möjligen är klättrare fetare? Det lät i alla fall ganska illa när mina Gore Tex byxor skrapade mot den vassa bergväggen.
Jag var även vid en mindre kulle SV om Barnberget, där fanns en del block med mindre grottor under men inget särskilt upphetsande.
Position: X692990 Y157280
Kartor:
Vägbeskrivning:
Man tar sig lämpligen till Laggarberg mellan Timrå och Kovland. Vid gamla affären, numera köttbutik tar man Vännavägen norrut och sedan Gälevägen som går till vänster. Vägen tar slut vid ett hus och ca 50m före huset går en skogsbilväg till höger. Man ser Barnberget efter en stund. Kommer man fram till sjön har man gått lite för långt. Övre väggen ligger där berget är som brantast.

Rankleven, Ljungaverk
Den största grottan jag hittat ligger mitt under stora väggen på Rankleven. Ingång under det 10 m höga block som lutar sig mot berget. Mindre öppning leder ner till 10-15 m gång med högt i tak. Direkt vid ingången finns ett litet hål mot norr som leder långt ner i underjorden. Strax utanför åt NO ligger en stor sten med en fin grotta under. I övrigt verkar det finnas mängder av grottor finns under de stora block som ligger vid bergets fot. Kul område med stor potential för nya upptäckter.
Jag har hört att Rankleven ska bli naturreservat under 1997.
Besökt mars -97 efter tips av Mats Englund, Sundsvalls Klätterklubb
Position: X6933330 Y1507690
Kartor: Gröna kartan 17G NV Ljungaverk
Vägbeskrivning:
E14 till Ljungaverk, över ljungan mot Erikslund. Kör förbi Hussborg så tornar berget upp sig till vänster. Grottan under blocket ligger mitt på ungefär, något till höger om isfallen som finns där på vintern.


Hans Wikberg 1999

1 kommentar:

  1. Det finns även en del blockgrottor på Vargberget vid Armsjön i södra Nhjurunda.

    SvaraRadera