fredag 28 juni 2013

Grottor vid Norra stadsberget.

Längs den norra kanten finns det branter och klippblock. Rakt nedanför utsiktstornet finns en rasbrant med stora klippblock . Letar man lite bland blocken hittar man snabbt flera fina grottor. En av dem -Kaffepannsgrottan - består av flera små rum varav ett med ståhöjd i ett hörn. Det rör sig om ganska trånga grottor med ibland lite krångliga passager.
En luftig grotta som nog får betecknas som möjligt projekt ligger rakt ovanför Tonhallen. Det finns även en djup men smal spricka ovanför Folkets park som syns tydligt från Fabriksgatan som man kan krypa omkring i.
Tänk på att misstänksamma personer i Nacksta på andra sidan stan som ser din ficklampa på kvällen kan ringa polisen, det har hänt förut. Polisen har förmodligen inte samma brinnande intresse för grottor som dig utan tror säkert att du ska till Restaurang Grankotten för att stjäla något.

Kaffepannsgrottan
Eftersom det ligger en gammal kaffepanna där inne får den heta så tillsvidare. Grottan har en liten och oansenlig ingång under en sten. Först är det några meter med låg takhöjd som kräver ålning in. Sedan kommer man in i ett rymligt rum som delvis har ståhöjd. På golvet är det jord och växtdelar som har förts dit med vatten. Kan ibland vara lite väl lerig för vanliga kläder.

Position: X692160 Y157700

Kartor: Gröna kartan Sundsvall 17H SO

Vägbeskrivning:
Bakom utsiktstornet på Norra berget finns ravin med en teleledning på stolpar. Följer man den nedåt och håller till vänster kommer man till en samling stora klippblock och en masa bråte. Nedanför ett stort block finns ett litet hål nere vid marken. Det brukar finnas en förvirrande informationsskylt för turister på en nedfallen trädstam alldeles intill.

Isgrottan, som kallas så i brist på bättre namn.
En ca 5-6 meter lång horisontell sprickgrotta som går rakt in under en klippa och lutar något uppåt. Vintertid är det tjock svallis i botten av grottan. Vattnet kommer inifrån ur sprickor i berget. Det finns några små ej krypbara hål längst in i grottan som leder vidare. Höjden varierar mellan ca 30 och 50 cm.

Position: X692160 Y157700

Kartor: Gröna kartan Sundsvall 17H SO

Vägbeskrivning:
Från utsiktstornet på Norra berget går man 100m SSO (180gon). Där finns en några meter hög vägg i N-S riktning. Ingången ligger åt väster nere vid marken på en liten klipphylla.

Sprickgrottan ovanför Tonhallen
En vertikal ganska djup spricka. Tar man sig ner i botten tror jag man ska kunna hitta något att krypa i därnere. Trots att jag bor granne med Norra berget har jag aldrig varit där med lämpliga kläder.

Position: X692160 Y157670

Kartor: Gröna kartan Sundsvall 17H SO

Vägbeskrivning:
Man kan gå upp vid Tonhallen ungefär och där borde man hitta en hög lodrätt klippvägg med en vertikal spricka i.

Hans Wikberg 2000

1 kommentar:

  1. Tjena!
    Jag får inte till kordinaterna... Har du möjlighet att göra om så dom passar till google maps eller liknande? Är lite sugen på att leta upp några av grottorna...

    SvaraRadera