torsdag 13 juni 2013

Grottor vid Nolbykullen


Översiktskarta Sundsvall 17H SO
Koordinaterna kan vara mätta med GPS under den period då SA var igång.

Nolbykullen kanske är mest bekant för slalombacken som ligger på östra sidan ner mot E4:an och Kvissleby. Vågar man sig bort från de publika delarna så ser man snart att det finns en massa sprickor och klippblock.
På Nolbykullen finns det många mindre grottor och ett tiotal är karterade. Den största, "Nolbyskrevan" ligger i ravinen alldeles norr om slalombacken. Jag är i det närmaste uppvuxen i skrevorna på Nolbykullen men kanske på grund av att jag först på senare tid fattat att man ska titta ner i alla små hål var det "utomsocknes" som hittade den här grottan.
När man tröttnat på de många men förvisso ganska små hålen kan man avsluta med ett besök i den gamla vattenreservoaren som numera borde vara ganska bortglömd och okänd för de flesta. Den finns på 6911150 1581150. Man ska leta efter en granklädd kulle med ett litet hus på. Inne i huset finns ett hål i golvet med en stege ner i underjorden. Akustiken är speciell inne i det halvklotsformade rummet. Stegen är lite rostig men den brukar hålla för mina 63 kg. Någon räddhågsen instans har spikat igen dörren och låst det lilla rummet där rören kommer ut.

Nolbyskrevan 691090 158100
Skrevan där man åkte skidor tills det blev förbjudet med offpiståkning. ungefär samtidigt slutade jag med slalom. Grottorna ligger i skrevan närmast norr om slalombacken. Den delar berget och sträcker sig från västra till östra sidan. På östra sidan just där det börjar gå utför finns grottan som består av en djup spricka. Den har under de senaste åren karterats av Ove Sahlin och Thomas Lind. För närvarande har man mätt upp en längd på 77m, utsträckning 41m och djupet 15m. SSF nr 2902.
Gillar man repklättring kan man fira ner i skrevan annars är det ganska enkelt att ta sig in via ett vertikalt hål lite längre ner. Det är en intressant grotta men se upp för lösa stenar som kan ramla ner på någon nedanför.
Vägbeskrivning:
Man kan börja med att ta sig upp till mitten av slalombacken dit det går bilväg från Trastvägen i Nolby. Skrevan börjar i branten strax norr om slalombacken. Man kommer rakt på en av ingångarna, repentrén, om man följer vägen till vänstersvängen som är nästan 180 grader. Följer man slalombackens norra kant längs efter vattenröret kommer man till ett litet skjul. Går man ner i skrevan bakom skjulet kommer man till grottan. Observera att det inte är klippväggen rakt ovanför kurvan utan skrevan som döljs i buskarna lite längre söderut.

Trollskogen 691070 158100
En skreva på södra delen med N-S sträckning. Stigen upp till toppen går förbi den tysta och ganska mörka skogen. Här finns flera mindre grottor. Där man fyllt ut branten med sprängsten för släpliften har det skapats en ny grotta.

Södra delen
Massor av blockgrottor och någon sprickgrotta i rasbranterna. Två blockområden saknar nästan helt träd och jag är övertygad om att det finns ganska stora grottor därnere. Det område jag just nu tror mest på finns vid 691055 158080. Mitt på ligger en sopsäckshållare i galvat nät. Jag har märkt ut en av grottorna med en blå portkäpp. Det andra blockområdet ligger på 691055 158090, alltså ca 100m österut.
Det är bara att gå ner i Trollskogen och sedan följa klippväggen åt väster.

Sprickorna nedanför toppstugan 691085 158075
Två fina sprickor som ligger alldeles intill varandra. Plankor och bråte vittnar om kojbygge. Grottan närmast kojan består av ett mindre rum och en spricka. Den andra, den södra, börjar med en spricka och slutar i ett litet rum som ligger någon meter under sprickans golv. Det är lite bökigt att ta sig upp när man väl hoppat ner.
Vägbeskrivning:
Enklast är att starta vid transformatorn eller starthuset (vid toppstugan). När det börjar gå utför kan man följa den lilla skrevan söder om gamla stockbron. Då går man ner i södra kanten på den den stora skrevan. Är man uppmärksam ser man ett kojbygge i en liten brant på vägen ner i skrevan. Följ sedan bergväggen (sva) åt söder. Efter kanske 100m är man framme vid den första grottan med en koja i nischen nedanför. Följer man hyllan ser man inte kojan som ligger en bit upp men de stora blocken och sprickorna syns. Lite längre bort ligger det plankor utspridda över berget, där finns sprickgrottan.

Sprickan i östra branten 691130 158100
Rakt ovanför frikyrkohuset eller ca 400m norr om Nolbyskrevan på östra sidan finns en intressant spricksystem. Man går in bakom ett stort block så finns det flera sprickor. Det var ett tag sedan jag var där sist så jag kommer inte ihåg i detalj hur det ser ut.


Hans Wikberg 1999-2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar